A Vivaplan Kft. üzleti hírei Koreáról

2010.11.25. 23:14

Szabadkereskedelem Dél-Koreával - az ölünkbe hullott lehetőség kihasználása

Címkék: korea szabadkereskedelmi egyezmény

Az Európai Unió és Dél-Korea sokéves tárgyalások után október elején aláírta a szabadkereskedelmi egyezményt, amely az egyes államok parlamentjének ratifikációja után 2011. július 1-gyel lép életbe. Bár a megállapodásnak jelentős hatása lehet az érintett gazdaságokra, Magyarországon mégis alig hallani az új üzleti lehetőségekről vagy a magyar cégek készülődéséről, pedig talán az EU csatlakozáson kívül nem volt még ekkora esély, hogy a világ legnagyobb gazdaságai közé tartozó egyik országba vám nélkül vihessenek be magyar termékeket.

Mindkét fél jelentős fejleményként értékeli az egyezményt. A koreai újságok az európai export növekedését emelik ki. Az EU átlagosan 5,6%-os, és Dél-Korea 12,2% vámjainak 91%-a július elsejével azonnal megszűnik, 5 éven belül pedig eléri a 98,7%-ot. Egy EU tanulmány szerint az európai export 82,6%-kal növekedhet, míg Korea 38,4%-kal többet fog eladni nálunk. Figyelemre méltó Magyarország szempontjából, hogy az élelmiszeriparban (pl. sertéshús, tejtermékek) százmillió euró nagyságrendjében fog visszaesni a koreai vámbevétel, azaz ennyivel versenyképesebb lesz az európai termék.

Az egyezmény jelentőségét növeli, hog nem csak a vámok megszűntetését tartalmazza, hanem más módokon is egyszerűsítik a piacralépést: például az európai gyártású autókra ezután Korea elfogadja az európai biztonsági tanúsítványokat, nem kell Koreában ismét bevizsgáltatni. Hasonló módon lebontják a nem vámjellegű akadályokat többek között az elektronikában, a gyógyszergyártásban és a vegyiparban is.

Magyarország korábban sosem látott esélyhez jut, hogy a Távol-Keleten növelje az exportját, mivel a jövő év közepétől az EU-n kívüli vetélytársakhoz képest versenyelőnyt fognak élvezni a magyar termékek. De a lehetőséggel élni is kell. Értelemszerűen az EU tagországokkal meg kell küzdenünk, hiszen ők ugyanazokat a feltételeket kapják, mint mi. A német, osztrák, francia cégek már készülődnek a piacnyitásra, és miután egy versenytárs megveti a lábát egy piacon, sokkal nehezebb az újonnan jövők helyzete. A magyar vállalkozásoknak tehát mielőbb el kell kezdeniük a felkészülést a piacralépésre vagy a piaci terjeszkedésre. Meglepő, hogy még a Koreával üzleti kapcsolatot kereső magyar cégek között is sokaknak nincs tudomása az egyezményről, illetve arról, milyen hatása lehet az üzletükre.

Az exportőrökön túl a magyar gyártócégek számára is új kapuk nyílhatnak. A műszakilag nem bonyolult termékek kínai tömegtermelésével természetesen a jövőben sem igen versenyezhetnek a koreaiak. Nem véletlen, hogy az elmúlt 10 évben a koreai cégek is nagy számban vitték a termelésüket Kínába, és egyes iparágakban nem is szándékoznak versenyezni velük. Viszont a dél-koreai termékek sok területen hasonló minőségűek, mint a nagyobb hírnevű német vagy amerikai termékek, de kisebb az elismertségük, ezért sok esetben Magyarországon nem veszik figyelembe a beszerzésnél, vagy egyszerűen nem találkoznak velük. A vámok megszűnése révén ezután a magyar cégek Koreából jobb áron találhatnak összetevőket a termékeikhez. Ezért az eddig kézenfekvő, helyben képviselt nyugati gyártókon kívül érdemes számukra körülnézni, hogy hogyan lehet kihasználni az egyezményt termékeik versenyképesebbé tételére.

Bár késésben vagyunk, talán elkésve még nem. A feladat adott: a jövő évben a külföldi piacokra tartó magyar cégeknek Dél-Koreára különös figyelmet kell fordítaniuk. Ezt az egyszeri lehetőséget nagy hiba volna elszalasztani.

Az ANA Hungary Kft. sokrétű szolgáltatásokat nyújt cége koreai üzleti kapcsolatainak fejlesztéséhez. Elérhetőségeinket a www.ana-hungary.tk oldalon találja.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://anahungary.blog.hu/api/trackback/id/tr472473780

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása